Rapoo- It solutions & Corporate template

על הקיבוץ / היסטוריה

קיבוץ ברעם עלה על הקרקע ב-14 ביוני 1949. מייסדיו הם יוצאי שלוש ההכשרות של תנועת השומר הצעיר ששרתו במלחמת העצמאות בפלמ"ח.

שנתיים ישב הקיבוץ בכפר בירעם כשהחברים בונים את בתיהם וענפי המשק הראשונים על גבעה חשופה, במרחק 2 ק"מ מהכפר העתיק ו-500 מטר מהגבול הלבנוני.

אחרי שנתיים עברו כ-60 חברים אל מקום הקבע. חמישה צריפים, רפת, לול, דיר ומגדל מים קטן, שאגר את המים ממעין קרוב וכן מים שהובלו ממעין פרוד.

תנאי החיים הקשים, חורף קר, מחסור וימי עבודה ארוכים גרמו לעזיבות לא מעטות, אך גם חישלו את החברים והגבירו את האמונה בחברה שיתופית ובצרכיה החלוציים והביטחוניים של המדינה.

במשך השנים נולדו הילדים הראשונים, הצטרפו לקיבוץ גרעינים, זוגות צעירים, משפחות ובני זוג, שנישאו לחברי הקיבוץ ובניו.

עקב התנאים המיוחדים של המקום, מרחק רב ממרכזי תרבות וכן מתוך השקפה שצרכי הכלל קודמים לצרכי הפרט, הקים הקיבוץ מוסדות ציבור כגון, מועדון לחברים, המשמש מקום מפגש לאנשים ומקום התכנסות חברתי, חדר אוכל גדול ומרווח לאכילה יומיומית ולחגים, אולם ספורט ובריכת שחייה, ששניהם משמשים את השכבות הצעירות יותר, וכן אולם תיאטרון ומופעים שהוא אחד ממרכזי התרבות החשובים בברעם.

הקיבוץ סייע בהקמת מוזיאון קטן, בו אוסף של אמנות יהודית ופריטי קודש וכן גלריה גדולה המציגה תערוכות של אמנים צעירים וותיקים בעלי מוניטין.

רק בשנים מאוחרות יותר, נבנו שיכונים מרווחים ורווחת הפרט קיבלה מקום ראוי יותר.

בקיבוץ כ-300 חברים, אוכלוסיה מגוונת מכל חלקי העולם והארץ ומכל העדות.

כ- 200 ילדים ובני נוער, בני גרעין וחניכי נעל"ה, וכן משפחות וצעירים הרוצים להצטרף לברעם.

קיבוץ ברעם הוא אחרון הקיבוצים שהעביר את ילדיו מן הלינה המשותפת אל הלינה המשפחתית, החלטה שהצריכה דיונים ארוכים והעמידה את החברים בפני דילמות רציניות וכבדות. מערכת החינוך כולה היא מערכת בה אנו גאים, הדואגת לחינוך הילדים מבית התינוקות ועד לגיוסם לצבא. עם הזמן למדנו גם דרכים חדשות ומתאימות יותר לקשר בין מערכת החינוך הבלתי פורמלית, ההורים ואף לקשר עם בתי הספר.

בשנת 1988 הוקם בית הספר המשותף "פסגות" לילדי שלושה מקיבוצי ההר: ברעם, יראון, מלכיה. בית הספר התאפיין באוירה אינטימית ובהתייחסות אישית לכל תלמיד על כישוריו וייחודיותו. כמו כן, הושם דגש על טיפוח אומנויות ומודעות לסביבה. במסגרת זו התקיימו פרויקטים בתחום התרומה לחברה, מודעות להבטים סביבתיים אקולוגיים ושיתוף פעולה פורה עם שכנינו בג'יש וריחנייה במסגרת "פרויקט שכנים" בשלושת בתי הספר. מאז, במשך 16 שנה קיימנו את השותפות בבית הספר מתוך גאוה ותחושת שייכות גדולה.

בעקבות החלטה של קיבוץ ברעם, החל משנת הלימודים תשס"ה הצטרפו ילדי ברעם לבית הספר האזורי "נוף הרים" שבסאסא. קבלת ההחלטה לוותה בתהליך ארוך של למידה ובדיקה שבסופו החלטנו שילדינו ילמדו בסאסא עם ילדי האיזור כולו כחלק ממערכת החינוך הכולל בהר וכבסיס איתן ללימודים המשותפים בחטיבת הביניים ובתיכון "אנה פרנק". אנו גאים על המהלך, שמחים בהשתלבות ילדינו בבית הספר, באיזור ומקווים לשיתופי פעולה נוספים ושכנות פוריה.

עם כל השינויים המתרחשים כיום בארץ ובתנועה הקיבוצית, מנסה קיבוץ ברעם לשמור על ערכי השיתוף, ויחד עם זאת, להעניק לפרט את החופש ומרחב החיים האישי. מבלי לפגוע בערבות ההדדית, אנו מנסים לקיים מערכת בה לחבר אחריות גדולה יותר מבעבר על החלטותיו.

בשנתיים האחרונות עבר הקיבוץ תהליך של דיונים והחלטות בדבר חיזוק המחויבות של החבר בין החבר לבין הקיבוץ בדבר עבודה, התפרנסות ומילוי תפקידים. הדיון היה דיון ערכי, תוך ביסוס ההסכמות הקיבוציות וחידוד נורמות חדשות.

החל מינואר 2005 נכנס לתוקפו הסדר עבודה חדש במסגרתו מתאפשר לחברים לעבוד 5 ימים בשבוע, זאת במסגרת שבוע עבודה המוגדר בש"ש. תקנון העבודה מגדיר מהן המחויבויות של החבר, מהן זכויותיו והמשמעויות השונות של שני אלו. השינוי העיקרי הוא בהעברת אחריות יתר של החבר לפרנסתו.

יחד עם הקשיים הקיימים לעיתים בחיי היום יום, יופיו של המקום והצלחתו הכלכלית, גורמים לחברים לתחושת גאווה והרגשה שיש גמול למאמץ המשותף.

 


baram abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות